Videorecept: Fazuľová polievka

💁🏻‍♂️ videorecept na tento víkend:
#fazulovapolievka 👨‍🍳

videorecept na #MojeJedlo v spolupráci s Lidl Slovensko
písaný recept + suroviny pod videom na youtube
#nebudkonzervatrebasivarit #javamvarim

https://youtu.be/0e2GdghL00o

postup:
● Fazuľu necháme aspoň 8 hodín namočenú vo vode. Potom prepláchneme a zalejeme 2 litrami vody. Privedieme do varu, pozbieramu počiatočnú penu a pod pokrievkou varíme 1 hodinu.
● V hlbšom hrnci rozpustíme maslo a 7 minút na ňom opekáme najemno pokrájanú cibuľu.
● Pridáme posekaný cesnak, vetvičku rozmarínu a miešame ďalšie 2 minúty.
● Do základu vložíme zeler aj mrkvu pokrájanú na veľmi malé kocky a za občasného miešania opekáme 5 minút.
● Dochutíme soľou (1 ČL), sušeným oreganom (1 ČL), mletou paprikou (1 ČL), kryštálovým cukrom (1 ČL), mletým čiernym korením (1 ČL) a obsah hrnca dôkladne premiešame.
● Podlejeme suchým bielym vínom (200 ml). Po pár minútach, keď sa tekutina zredukuje, pridáme do hrnca scedenú fazuľu, pasírované paradajky (500 g) a prilejeme 800 ml fazuľového vývaru. Varíme pomaly na miernom plameni a pod pokrievkou 30 minút.
● Po dovarení vyberieme z hrnca rozmarín a pridáme štedrú dávku posekaného kôpru. Premiešame, dochutíme soľou podľa potreba a polievku už ďalej nevaríme. Pred servírovaním necháme ešte aspoň štvrťhodinu postáť.
● Krutóny: toastový chlieb pokrájame na kocky, zmiešame s posekanou petržlenovou vňaťou a nasucho opečieme 5 minút v panvici s nelepivým povrchom. Krutóny vložíme priamo do porcie polievky, pridáme lyžicu kyslej smotany, čerstvý kôpor a pokvapkáme olivovým olejom.

TIP: Vložte do polievky aj grilovaný syr, opečenú cuketu alebo lupienky parmezánu. Namiesto fazuľovej vody použite na podliatie aj zeleninový vývar, chuť polievky bude ešte intenzívnejšia.

suroviny:
biela fazuľa 300 g
maslo 50 g
cibuľa 2 ks
cesnak 5 ks (strúčikov)
zeler 350 g
mrkva 3 väčšie ks
biele suché víno 200 ml
pasírované paradajky 500 g
vetvička rozmarínu 1 ks
čerstvý kôpor 1 hrsť
sušené oregano 1 ČL
mletá paprika 1 ČL
kr.cukor 1 ČL
čierne mleté korenie 1 ČL
toastový chlieb 3 ks
petržlenová vňať 1 hrsť
olivový olej, soľ, kyslá smotana

● porcie: 7- 8

 

 

facebook.com/mrpyco
instagram.com/mrpyco
youtube.com/channel/UC-Fbe0qE8EWj_saej3t6V0A