Videorecept: Mini žemle

💁🏻‍♂️ upečte si cez víkend takéto #MiniZemle
➡ Písaný recept aj so surovinami nájdete priamo pod videom na youtube!
➡ videorecept na #MojeJedlo v spolupráci s Lidl Slovensko
#spolupraca

https://youtu.be/-gLvPiFV1tk

● V hrnčeku zmiešame lyžicu múky, sušené droždie, cukor a pár lyžíc teplej vody. Necháme 10 minút postáť.
● Do preosiatej múky zapracujeme obsah hrnčeka, lyžičku soli, zmäknuté maslo a postupne prilievame teplú vodu (270 ml). Varechou alebo ručne miesime až kým získame kompaktné cesto, približne 8-10 minút. Cesto pomúčime, prikryjeme a necháme polhodinu postáť, resp. kým získa dvojnásobný objem.
● Cesto opatrne roztiahneme na pomúčenej doske, hrúbka by mala byť približne 3-4 cm (čím hrubšie cesto, tým vyššie žemle upečieme). Okrúhlou formičkou alebo pohárom s pomúčeným okrajom (priemer 6,5 cm) vykrojíme z cesta žemle. Odrezky opäť spojíme a postup opakujeme, kým spotrebujeme cesto.
● V užšom a vyššom hrnci privedieme do varu 1,5 l vody. Pridáme 80 g sódy bikarbóny a postupne vo vode vyvaríme všetky žemle. Každú varíme len približne 20 sekúnd a podberačkou otočíme.
● Vyvarené a odkvapkané žemle uložíme na plech s papierom na pečenie. Posypeme hrubou soľou, makom, slnečnicový jadierkami či syrom alebo rascou a pečieme v predhriatej rúre 11-13 minút pri teplote 210 °C. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
● porcie: 14-15 ks ● čas prípravy: 70 min
 

 

facebook.com/mrpyco
instagram.com/mrpyco
youtube.com/channel/UC-Fbe0qE8EWj_saej3t6V0A