Videorecept: Zapekaný karfiol so zemiakmi

👨‍🍳 jedlo (nielen) na víkend: #ZapekanyKarfiol

► pečený karfiol so syrom v jogurtovej zálievke
► namiesto cesta spodnú predpečenú časť tvoria len tenké plátky zemiakov
► viac vám prezradím v rozšírenom videu na na youtube, kde nájdete aj písaný recept spolu so surovinami!

videorecept na #MojeJedlo v spolupráci s Lidl Slovensko
#spolupraca

https://youtu.be/XFojZ6y5Wo8

postup:
● Zemiaky zbavíme šupky a v kuchynskom robote alebo na mandolíne pokrájame na tenké plátky (2-3 mm). Plátky v mise zmiešame s olivovým olejom (2 PL).
● Tortovú formu (priemer 28 cm) potrieme olejom, vysypeme polovicou strúhanky a vyložíme plátkami zemiakov.Najprv uložíme prelomené plátky zemiakov po obvode formy, tak aby vytvorili okraje a špirálovito pokračujeme smerom do stredy formy. Jemne posolíme, posypeme zvyškom strúhanky a vložíme na 25 minút do rúry s teplotou 190 °C.
● Karfiol rozoberieme na časti, umyjeme a na 10 minút vložíme do hrnca s vriacou vodou a lyžičkou soli. Scedíme a necháme čiastočne vychladnúť.
● Vajcia vymiešame v hlbšej mise spolu s postrúhaným alebo pretlačeným cesnakom, štipkou soli a mletého čierneho korenia. Potom vaječnú zmes spojíme s gréckym jogurtom. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky, ktoré ponoríme do vzniknutej masy, pridáme polovicu postrúhaného syra a zľahka premiešame.
● Do formy s predpečenými zemiakmi rovnomerne uložíme namočené kúsky karfiolu a na záver prelejeme zvyšnou zálievkou z misy. Povrch poprášime mletou paprikou, ozdobíme zvyškom syra. Pečieme 35-40 minút v rúre s teplotou 190 °C.
● Po upečení necháme 15-20 minút vychladnúť pred otvorením formy. Pokrájame a podávame s čerstvým šalátom alebo sterilizovanou zeleninou.

TIP: Roztopený čedar dodá jedlu nielen farbu a chuť ale aj jemnú konzistenciu. Môžete ho však alternovať iným syrom, skúste použiť napríklad údený oštiepok! Do jogurtovej zálievky pridajte aj obľúbené bylinky či koreniny, prípadne kyslú smotanu. Zapečený karfiol môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, výborne chutí aj na studeno a po vychladnutí dobre drží formu.
 

 

facebook.com/mrpyco
instagram.com/mrpyco
youtube.com/channel/UC-Fbe0qE8EWj_saej3t6V0A