„Zeleniny ani ovocia sa radšej nepýtam, čo z nich bude“

Zdroj: kulturnyzivot.sme.sk
Dátum:  

Navariť knihu sa veľmi podobá na spôsob prípravy jedla. Môžete mať dobré ingrediencie príbehu, vtipný či strašidelný nápad, ale aj tak vyčarovať naozaj chutné jedlo chce aj niečo tajomné. Martin Pyco Rausch však varí a pripravuje knihy tak, aby to nám, milovníkom dobrej kuchyne a kníh, chutilo.

Treba si variť je vaša najnovšia kuchárska kniha. Je pre vás ťažšie navariť knihu či pripraviť nejaké dobré menu pre najbližších, či priateľov?

To je trochu dilema, pretože snaha chuťovo potešiť aj vizuálne zaujať bude asi výzvou v oboch prípadoch. Pri hosťoch, ktorých poznám, sa lepšie triafa do vkusu aj výberu surovín, zatiaľ čo publikované recepty majú zvyčajne širší záber. Navyše najnovšia kniha Treba si variť je o otestovaných a populárnych receptúrach, pretože celé roky ju so mnou testovalo publikum na sociálnych sieťach, takže z tohto pohľadu bolo jednoduchšie ju „navariť“.

Aj názov knihy naznačuje, že pre varenie si treba aj trochu veriť. Môže byť kuchárom každý z nás? Alebo spýtam sa naopak – tie recepty a obrázky vyzerajú skvele, ale ku kuchárskemu umeniu potrebujeme aj vieru, že to dokážeme a aj nejaký grif, však? Čo by ste odkázali všetkým, ktorí sa sklamane pozerajú na svoje jedlo a porovnávajú ho s fotografiou?

Odkazujem im, aby sa nebáli experimentovať a skúšali. No a pokiaľ je problémom len estetika a servírovanie, nič sa nedeje. Nie každému to ide, ja zas neviem zdobiť torty a som tu. Niekto nemá ani cit pre dekorovanie vianočného stromčeka, jeho vôňu či atmosféru Vianoc mu však nikto nevezme. Veriť si treba, nemusíte však byť kuchár na to, aby ste si dobre navarili aj bez dokonalého servírovania. Nezabúdajme na to, že kuchár je povolanie a treba ho študovať. Inak ste len hobby kuchár, či ako ja, foodbloger.

Čo je pre vás na varení najkreatívnejšie? Inovujete recepty, na ktoré narazíte, alebo – vezmete hokkaido do dlane ako Hamlet lebku a spýtate sa: čo len z teba bude?

Tvorím aj inovujem, snažím sa v rámci sezóny vždy s aktuálnymi surovinami ponúknuť jedno aj druhé. Ale zeleniny ani ovocia sa radšej nepýtam, čo z nich bude. Niekedy však ozaj úpenlivo premýšľam, ako vytvoriť z niektorej suroviny jedlo, ktoré ešte nikto predtým neurobil. Alebo tomu aspoň do poslednej chvíle skúšam vždy veriť.

Blížia sa Vianoce, vy ste predsa len nie na tej „tradičnej“ slovenskej strave. Takže čo budete mať na sviatočnom stole? Mnohí nedajú dopustiť na klobásu v kapustnici, rezne či iné ťažké mäsité jedlá na vianočné sviatky…

Osobne razím teóriu, že mäso zbytočne prebije celú chuť kapustnice, ktorá má byť o kyslej kapuste a keby ste ochutnali moju kapustnicu, ani si na mäso nespomeniete. Je to ako správne vychutené jedlo preliať kečupom. Na Vianoce varím aj kapustnicu, vždy skúšam rôzne verzie zemiakových šalátov a jedávam rybu. Takže nie som vôbec odlišný, akurát sa nepridávam k tým nepochopiteľným maratónom vypekania cukroviniek či zákuskov, vystačím si s medovníkmi a pred Silvestrom pripravím vždy niečo ďalšie.


CELÝ ROZHOVOR
»