Titti 🤍 Odpočívaj v pokoji, ďakujem za 15,5 roka spoločného existovania, ktoré od základov zmenili môj život.
Keď som v roku 2010 aktívne depozitoval (dočasne opatroval) opustené alebo choré mačky pre @mackysos , dostal som na starosť malé čierne klbko, ktoré sa prvé tri mesiace skrývalo pod gaučom a vyliezalo len tajne v noci za jedlom a na toaletu. Mala byť mojou deviatou mačkou v dočasnom opatrovníctve. Bolo tým najplachejším a najinteligentnejším mačiatkom aké som kedy videl. A prvou mačkou, ktorú som adoptoval. Titti. Vyrástol z nej presný opak. Z bojazlivej mačky bola nakoniec tá, ktorá skenovala ľudí vo dverách a údržbárom liezla do brašne. Pomohla mi opatrovať ďalších troch pacientov a potom aj Yoda, bieleho kocúra ktorého sme tiež adoptovali. Kusturicova čiernobiela idylka skončila takto pred Vianocami. Yodo nás veľmi náhle a nečakane opustil minulý rok. A odvtedy išlo toho veľa dole kopcom… . Titti bola pri všetkých mojich životných radostiach aj bolestiach. Mal som sotva 33 keď sa objavila, dnes mám 48 a ako milovník zvierat viem, že tak silné a vzájomné prepojenie so zvieracou dušou, už asi nezažijem. Posledné mesiace sme kvôli silným príznakom ťažkej diagnózy denne zápasili o život a naposledy vydýchla po dlhých hodinách v mojom náručí a vyrovnaným pohľadom. Strach o to čo bude, nahradil smútok z toho čo bolo. Odpočívaj tam, kde už nič nebolí. Už viac pri návrate domov nemôžem povedať: “Tittula moja, mačka krásna”.
Titti Rausch (6.6.2010-12.12.2025)
Author: Anita
Čoko-Saláma :)
ulož recept: 🍫ČOKO-SALÁMA 🎄
👉Sušené slivky (140 g) zalej olivovým olejom (3 PL) a Tullamore D.E.W. Café Honey (3 PL).👉 Čokoládu (200 g) pomaly roztop nad parou.
👉 Pistácie (60 g), lieskovce (40 g), mandle (50 g), pekanové orechy (30 g), vlašské orechy (30 g) jednotlivo opeč na panvici, väčšie kusy nepravidelne posekaj a zmiešaj v mise spolu s hrozienkami (40 g) a sušenými brusnicami (40 g).
👉 Slivky + whiskey + olej rozmixuj vo výkonnom mixéri a vzniknutú pastu vmiešaj do roztopenej čokolády izbovej teploty. Vmiešaj karobový prášok (2 PL) alebo kakao a nakoniec pridaj k zmesi orechov a ovocia. Spoj, pomocou fólie vytvaruj do salámy, konce uzavri a vlož aspoň na 3 hodiny do chladničky (alebo krátko premraz).
👉 Hotový dezert len pre efekt obaľ v práškovom cukre, prípadne previaž špagátom a pokrájaj.
👉 Novinka Tullamore D.E.W. Café Honey je spojením jemnej írskej whiskey, kávy zo severoírskej remeselnej pražiarne a poctivého českého medu. Každý dúšok chutí ako Tiramisú, určite ju skús aj v tomto dezerte!
#Spolupraca #PiSrozumom #tullamoredew #caféhoney
facebook.com/mrpyco
instagram.com/mrpyco
/UPDATE/
čokoládová saláma 💁🏻♂️ je (nielen na Vianoce) tradičným dezertom v mnohých európskych krajinách
👉 do tejto netreba žiadne sušienky, piškóty, maslo ani pridaný cukor
👉 do roztopenej čokolády pridaj rozmixované sušené slivky s olejom a lahodnou whiskey
👉 namiesto verzie pre dospelých môžeš pripraviť aj nealko verziu, použi javorový sirup
👉celý postup nájdeš vo včerajšom videorecepte#TrebaSiVarit
Plnená placka z kyslej kapusty :)
ulož recept: 👨🍳 PLNENÁ PLACKA Z KYSLEJ KAPUSTY
👉 kyslú kapustu ( 250 g) zbav šťavy, pokrájaj a zmiešaj s cesnakom (3 struky), jarnými cibuľkami (3 ks), čili papričkou
(1 ks), dijonskou horčicou (1/2 PL), vajciami (2 ks), olejom (1 PL), petržlenovou vňaťou, čiernym korením. Ako poslednú priemiešaj polohrubú alebo cícerovú múku (50 g). Nechaj chvíľu postáť alebo odlož do chladničky na neskôr.👉Z cesta upeč 2 placky, na rozohriatej panvici s lyžicou oleja, 3-4 minúty z každej strany.
👉Naplň jemným tvarohom s bylinkami alebo ricottou či iným syrom. Podávaj so šalátom a kyslými uhorkami.
👉 nerezovú panvicu z kolekcie LUCCA 3.0 a kuchynské pomôcky z videa nájdeš v eshope fabini.sk 😉 s kódom MRPYCO máš na všetko extra zľavu!
#Spolupraca #Fabini #MrPyco #TrebaSiVarit
facebook.com/mrpyco
instagram.com/mrpyco
/UPDATE/
Recept na 👨🍳 PLACKU Z KYSLEJ KAPUSTY nájdeš vo včerajšom poste.
👉 v tejto placke nie sú žiadne zemiaky, hlavnou surovinou je skutočne kyslá kapusta. Superpotravina, ktorá väčšinou mimo kapustnice nenašla v receptoch veľké uplatnenie.👉placky z kyslej kapusty sú jemnejšie a ľahšie ako tie zemiakové, poslúžia skôr ako pochúťka či občerstvenie. S výdatnejšou plnkou aj ako ľahšia večera a hlavný chod. Skús ich aj s bryndzovým dipom!
👉 nerezovú panvicu z kolekcie LUCCA 3.0 a kuchynské pomôcky zo včerajšieho videoreceptu nájdeš v eshope @fabini.cz 😉 s kódom MRPYCO máš na všetko extra zľavu! Poponáhľaj sa, spolupráca s Fabini končí.
#Spolupraca #Fabini #MrPyco #TrebaSiVarit
Kávové šuhajdy :)
ulož recept ☕ Kávové šuhajdy (ZĽAVA NA KÁVU NIŽŠIE!)
👉 Chia semienka (15 g) zalej espressom izbovej teploty (40 ml), kokosovým mliekom (40 ml) a oslaď medom (2 PL). Dôkladne premiešaj v pohári a nechaj aspoň 3 hodiny v chlade odstáť, ideálne deň vopred.
👉Čokoládu (300 G) a kokosový olej (3 PL) roztop nad parou a nechaj čiastočne vychladnúť.
👉Papierové košíčky vylej lyžicou čokolády až do okrajov. Vlož na 10 minút do mrazničky.
👉Do vychladených čokoládových košíčkov pridaj lyžicu náplne a zalej až po okraj čokoládou. Nechaj mierne zatuhnúť a posyp ľubovoľnou posýpkou. Nechaj odležať v chlade.
☕ výberovú kávu zo slovenskej pražiarne Alter-Nativ Coffee kúpiš v eshope avcoffee.sk a s kódom 💁🏻♂️ MRPYCO dostaneš na kávy a sety zľavu 10%!
#Spolupraca # AVCoffee #MrPyco #TrebaSiVarit
facebook.com/mrpyco
instagram.com/mrpyco
/UPDATE/
Recept na KÁVOVÉ ŠUHAJDY 💁🏻♂️ nájdeš vo včerajšom poste.
👉 na prvý pohľad tradičné šuhajdy sú v skutočnosti omnoho menej sladké, chuť čokolády a kávy sa dokonale prepojí a plnka bude aj po vychladení mierne tekutá a osviežujúca.
👉 nepotrebuješ cukor ani maslo ale kvalitné espresso! Ochutnaj menej acidnú Brazil Mirante s chuťovým profilom čokoláda, karamel oriešky alebo nájdi svoju obľúbenú v eshope slovenskej pražiarne avcoffee.sk
☕ s kódom 💁🏻♂️ MRPYCO dostaneš na kávy (aj kávové sety) zľavu 10%!#Spolupraca #MrPyco #TrebaSiVarit
Všetko najlepšie k meninám
Ázijské rezance :)
ulož recept: 👨🍳 ázijské rezance 🍜
👉 fazuľové struky (250 g) vlož na minútu do vriacej a potom do ľadovej vody. Ryžové rezance (200 g) uvar 3 minúty, potom chlaď a zmiešaj s olejom.
👉 Tofu (200 g) zbav vody, pokráj a zmiešaj so zmesou údenej papriky (1 ČL), sezamu (1 PL) a kukuričného škrobu (1 ČL). Krátko opeč na oleji (1 PL) vo woku a odlož bokom.
👉 Do woku pridaj olej (2 PL) posekaný cesnak (2 strúčiky), dolné časti pokrájaných jarných cibuliek (2 ks), zázvor (30 g) a čili papričku. Po minúte opekania pridaj fazuľu a 2 minúty spar pod pokrievkou.
👉 Zmesou sójovej omáčky (3 PL), ustricovej omáčky (2 PL), arašidového masla (1 PL) a vriacej vody (5 PL) podlej obsah woku, zredukuj, pridaj rezance, zelené časti cibuliek, tofu, petržlenovú vňať a podávaj teplé. Porcie doplň sezamom a limetkovou šťavou.
👉 praktický wok s pokrievkou z kolekcie LUCCA 3.0 a kuchynské pomôcky z videa nájdeš v eshope @fabini.cz 😉 s kódom MRPYCO máš na všetko extra zľavu!
#Spolupraca #Fabini #MrPyco
facebook.com/mrpyco
instagram.com/mrpyco
/UPDATE/
Recept na 👨🍳 ázijské rezance 🍜 nájdeš vo včerajšom poste.
👉 Ryžové rezance alebo ľubovoľné cestoviny spojené s výraznou omáčkou máš na stole za necelú štvrťhodinu.
👉 Rýchla a pestrá porcia kombinuje chrumkavé suroviny so šťavnatými
👉 Na rýchlu tepelnú úpravu surovín je wok ideálnou voľbou.
👉 praktický wok s pokrievkou z kolekcie LUCCA 3.0 (a ďalšie príslušenstvo) nájdeš v eshope @fabini.cz 😉 s kódom MRPYCO máš na všetko extra zľavu!#Spolupraca #Fabini #MrPyco
Šošovicová fašírka :)
ulož recept: 👨🍳 ŠOŠOVICOVÁ FAŠÍRKA
👉 prepláchnutú šošovicu (230 g)var 10 minút, sceď a nechaj vychladnúť. 👉 na oleji (4 PL) 5 minút opeč pokrájanú cibuľu, pridaj posekaný cesnak, dolnú polovicu póru, pokrájanú papriku (2 ks) a opekaj ešte 10 minút. 👉 do kuchynského mixéra vlož polovicu šošovice, vychladnutý obsah panvice, lyžicu octu, 2 vajcia a rozmixuj. Premiestni do misy, pridaj posekanú zelenú časť póru, zvyšok šošovice, kurkumu (1 ČL), mletú rímsku rascu (1 ČL), soľ (1 PL ) a strúhanku (80 g). Premiešaj a v prípade neskoršieho použitia odlož do chladničky. 👉 naolejovanými dlaňami vytvaruj fašírky (100 ml cesta), potri olejom, ulož na plech a peč 180 °C /horúci vzduch/ 20 min + potom otoč a peč ešte 10-15 minút. 👉 karfiol uvar do mäkka, sceď a rozmixuj. V prípade potreby prilej horúcu vodu. Pridaj trochu masla, soli a muškátového orieška. Z cesta pripravíš približne 10 veľkých kusov.
👉čas ušetrí a o umývanie riadu sa postará SOMAT EXCELLENCE 5 v 1💫, kapsule s novým dizajnom, ktoré zvládnu 3 dni zaschnuté nečistoty, aj pri nízkych teplotách! @askteamclean_
#Somat #SomatExcellence #Somat5v1 #Spolupraca #HlbkovaCistota
facebook.com/mrpyco
instagram.com/mrpyco
/UPDATE/
Recept na vege-fašírku z červenej šošovice 💁🏻♂️nájdeš vo včerajšom videoposte.
👉 z cesta vytvoríš malé kefte/falafel aj väčšie fašírky
👉 skombinuj s karfiolovým pyré (na fotke) alebo zemiakovou kašou, či do “lepeňákov”
👉 menšie fašírky môžeš piecť v rúre aj vyprážať a cesto si počká na svoju chvíľu v chladničke#TrebaSiVarit
Tekvicové lievance :)
ulož recept: 👨🍳 tekvicové lievance 🎃🥞
👉 Tekvicu pokrájaj a upeč 30 minút v rúre s teplotou 190 °C. Zopár kúskov odlož na ozdobu. Po vychladnutí vlož 150 g do mixéra spolu s cottage syrom (100 g), kefírom (250 ml), vajíčkom a rozmixuj.
👉 Tekutú zmes premiestni do misy, ochuť soľou a vmiešaj zmes hladkej múky (120 g) a sódy bikarbóny (1 ČL). Na záver vmiešaj posekané cibuľky (3 ks).
👉 Lievancovú panvicu dôkladne nahrej, pokrop olejom a peč lievance, na jeden kus použi kopcovitú lyžicu cesta. Stiahni teplotu na strednú až slabšiu intenzitu a pomaly peč 2-3 minúty z každej strany.
👉 Podávaj teplé s tzatzikmi, bylinkami, tekvicovými semienkami a doplň kúskami pečenej tekvice.
👉 všetky kuchynské pomôcky z videa nájdeš v eshope www.fabini.sk 😉 a aj na skvelú smaltovanú liatinovú panvicu MATTIA 3.0 máš s kódom MRPYCO20 až 20% zľavu! Len tento vikend!
#Spolupraca #Fabini #MrPyco
facebook.com/mrpyco
instagram.com/mrpyco
/UPDATE/
Recept na 🎃 Tekvicové lievance 🥞 nájdeš vo včerajšom poste.
👉 Ak vynecháš cibuľky, tekvicové lievance môžeš podávať aj na sladko!
👉 Cesto pred pečením dolaď podľa toho akú tekvicu použiješ resp. obsah vody po upečení.
👉 Lievance výborne chutia aj s bryndzovým prelivom a opečenou cibuľkou.👉 všetky kuchynské pomôcky z videa nájdeš v eshope fabini.sk 😉 a aj na skvelú smaltovanú liatinovú panvicu MATTIA 3.0 máš s kódom MRPYCO20 až 20% zľavu! Len tento víkend!
#Spolupraca #Fabini #MrPyco
Suroviny k sobotňajšiemu receptu
👨🍳 môj najnovší výtvor: 🎃 TEKVICOVÉ LIEVANCE na slano!
Videorecept tu nájdeš už v sobotu ráno, potrebuješ toto:
SUROVINY:
pečená maslová tekvica (alebo pyré)150 g
kefír 250 ml
cottage syr 100 g
vajce 1 ks
hladká múka 120 g
sóda bikarbóna 1 ČL
soľ 1 KL
jarné cibuľky 3 ks
olivový olej / maslo 3 PL
na servírovanie: tzatziky, tekvicové semienka, pažítka
#TrebaSiVarit
Čokoládový koláč s čučoriedkami :)
ulož recept: 👨🍳NEPEČENÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S ČUČORIEDKAMI 🫐
👉 Strúhaný kokos (80 g) pomaly opekaj v nerezovej panvici na miernom plameni až kým nezíska zlatistú farbu, približne 5-6 minút.👉 do širokého kuchynského mixéra vlož vykôstkované ďatle (180 g), kešu orechy (100 g) a Tullamore D.E.W. Original (3 PL). Nárazovo mixuj, kým sa suroviny nespoja a nevznikne drť s kúskami orechov, nie lepivé cesto. Pridaj opečený a vychladnutý kokos a raz krátko premixuj.
👉 Zmes utlač do tortovej formy(priemer 22 cm), vytvor okraj vysoký asi 2 cm, vlož na pár minút do mrazničky.
👉 Smotanu (300 ml) ohrej, odstav ešte predtým než sa začne variť a ihneď ňou prelej nalámanú čokoládu(300 g). Miešaj, kým sa čokoláda celkom nerozpustí. Keď bude mať zmes izbovú teplotu, predmrazený korpus vyber z tortovej formy, prelož na tanier, naplň čokoládovou zmesou a odlož do chladničky aspoň na 4-5 hodín alebo do ďalšieho dňa.
👉 čučoriedky (220 g) vlož do menšieho kastróla s kryštálovým cukrom (3 PL), whiskey Tullamore D.E.W. Original (2 PL), citrónovou šťavou (1 PL) a var približne 5 minút. Potom zmiešaj kukuričný škrob (1 PL) s vodou (1 PL) a vlej do hrnca, miešaj kým všetko dostatočne zhustne a nechaj vychladnúť. Hustejšou zmesou môžeš preliať koláč, redšou až jednotlivé porcie pri servírovaní.
#Spolupraca #PiSrozumom #tullamoredeworiginal #TrebaSiVarit
facebook.com/mrpyco
instagram.com/mrpyco
/UPDATE/
sladký výmysel takmer bez cukru 💁🏻♂️ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S ČUČORIEDKAMI 🫐
👉 korpus z ďatlí, kešu orechov, opečeného kokosu a príchuťou whiskey
👉 čoko-ganáž preliata čučoriedkami
👉 postup pozri vo včerajšom videorecepte
#TrebaSiVarit
















