Ako začať s vegetariánstvom? Nepresviedčam, radšej ľudí inšpirujem, hovorí Pyco

Zdroj: forbes.sk
Dátum:  22. január 

Aj vy sa odhodlávate, že zo zdravotných, etických alebo iných dôvodov prestanete jesť mäso? Moderátor Martin Pyco Rausch sa stal vegetariánom, keď to na Slovensku ešte nebolo veľmi v móde. O svojej ceste k životu bez mäsa hovorí pre Forbes.sk.

V posledných rokoch pripravuje vegetariánske jedlá na svojom blogu Mr. Pyco. Vydal o nich už niekoľko kníh, ako influencer či propagátor životného štýlu sa však nevidí. Nerazím cestu presviedčania, hovorí.

Ako ste začínali s vegetariánstvom?

Nemal som tuším ani 17 rokov a mäsu som sa už aj istý čas predtým vyhýbal. Nechutilo mi a keďže som študoval na hotelovej akadémii a ako tínedžer som začínal okrem školy variť aj pre seba doma, práca so surovým mäsom mi priam nerobila dobre.

Všetko som si to prežil v útlom veku a príliš osobnej forme, čomu som, samozrejme, ako dieťa nemal šancu rozumieť. Pomáhal som zvieratá na dedine kŕmiť, rozprával som sa s nimi, trávil s nimi viac času než s ľuďmi a dal som im mená.

Potom som v detskom šoku sledoval, ako sú slávnostne popravené. Myslím že už vtedy sa vo mne niečo zlomilo. Mnohé tieto zážitky mám dodnes zachované, akoby sa udiali nedávno.

Ako ste sa naučili variť si dosť pestrého a chutného jedla?

V prvom rade pojem „dosť pestrého a chutného jedla“ je taký individuálny ako „dobrá dovolenka“. Niekto potrebuje adrenalín, niekto luxus, niekto more, ďalší hory. Ja som začal publikovať recepty práve preto, že pre mňa neraz aj banálne jedlá, dobre ochutené a nakombinované, chutili tak, že si ľudia pýtali recept.

A variť som začínal pred tridsiatimi rokmi, keď vegetarián bol skôr terčom vtipov a pre supermarket nezaujímavým zákazníkom. Nedostatok surovín ma paradoxne nútil k väčšej kreativite. Dodnes ma baví učiť sa nové veci, rád študujem iné kultúry, zvyky a predovšetkým jedlá.

Dokonca mám pocit, že čím som starší, tým ma to baví viac. S varením to je ako s cudzou rečou. Otvára nám ďalší svet vedomostí, možností a chutí.

Kde kupujete kvalitné potraviny?

Ide o systém pokus-omyl, keď začne človek hľadať lokálne a čerstvo, varí podľa sezóny a dostupnosti. Samozrejme, na zelenine a ovocí vás môžu oklamať, ale dovoľte im to len dvakrát.

Ako ste sa ako vegetarián „etablovali“ v rodine a u známych?

Rodičia neboli z tínedžera nadšení, spočiatku boli nejaké poznámky, ale mama sa dokonca snažila v rámci rodinného varenia kúzliť pre mňa extra veci. A to pri štyroch deťoch naozaj mohla mať kopec iných priorít. Bol som jej za to veľmi vďačný. Pre mňa to bolo tak prirodzené rozhodnutie, že som to veľmi neprežíval.

Oznamovať preventívne niekomu pri pozvaní na obed či večeru, že som vegetarián, ma skôr obťažovalo. Radšej som len zjedol prílohu a vďačne poďakoval. Ľudia akoby mali niekedy zbytočný stres z toho, že majú za hosťa aj niekoho iného než všežravca.

Mali ste nejakú krízu?

Nie, žiadnu mäsovú krízu som nemal, mne to nikdy nechutilo.

Zažili ste niečo ako zdravší pocit zo života?

Veľakrát v živote v rôznych situáciách. Ale v asociácii „s mäsom či bez mäsa“ nie. Začal som ako tínedžer a teraz mám 44 rokov. Teda väčšinu života som prežil ako ovo-lakto vegetarián.

Aké jedlo sa vám ako kuchárovi najviac podarilo či nepodarilo?

Ja som veľmi zlá vzorka, nemám vtipné príhody na počkanie ani z moderovania, tobôž z varenia. No nepamätám si, že by som vyhodil akékoľvek jedlo. A pokiaľ je reč o podarených, po troch rokoch publikovania videoreceptov to môžeme merať podľa prehratí.

Zemiakové placky s halloumi syrom, figový crumble alebo ryžové rolky bodovali u mojich sledovateľov za minulý rok najviac.