Dátum: 2. apríl
Bývalá hviezda televíznych obrazoviek Martin Pyco Rausch (47) patrí medzi osobnosti, ktoré si získali srdcia divákov svojou charizmou, humorom a profesionálnym prístupom. Jeho nezabudnuteľné pôsobenie v šou Česko Slovensko má talent či SuperStar sa stalo ikonickým a dodnes rezonuje v pamäti mnohých fanúšikov. Potom sa však sympaťák zo sveta šoubiznisu náhle stiahol.
V exkluzívnom rozhovore nám prezradil nielen to, aký dnes žije život a čomu sa naplno venuje, ale aj to, aké zdravotné problémy rieši a čo ho viedlo k tomu, aby odišiel spred kamier. Je to definitívna zmena alebo sa predsa len niekedy vráti na obrazovku?
Ako sa vyvíjal váš vzťah k vareniu a gastronómii od čias štúdia na hotelovej akadémii?
Ten vzťah naštartovalo moje vegetariánstvo v roku 1994, keď aj potravinársky trh a jeho ponuka vyzerali úplne inak. Varil som najskôr z nutnosti a zo zvedavosti, nakoniec sa z toho stala vášeň. Štúdium na hotelovej akadémii vytvorilo v tomto smere veľmi užitočný základ.
Čo vás inšpirovalo k napísaniu kuchárskych kníh zameraných na vegetariánsku kuchyňu?
Každá zo štyroch kníh má celkom iný príbeh aj dôvod vzniku. Prvotina Moje jedlo bola snahou podeliť sa o obľúbené recepty s publikom presahujúcim okruh rodiny a priateľov. Zistil som, že ma okrem varenia a tvorby receptov zaujíma aj fotografia a videoprodukcia, vznikol teda druhý diel. V tretej knihe som sa pokúsil dať návody, ako sa stravovať v štyroch ročných obdobiach, a prizval som si ako odborného garanta aj moju inšpiráciu Silviu Horeckú. Zatiaľ ostatná kniha Treba si variť je zase zbierkou najúspešnejších videoreceptov, ktoré som 7 rokov publikoval na sociálnych sieťach.
Ako sa vám podarilo skĺbiť kariéru moderátora s vášňou pre varenie?
Varil som skôr, ako som moderoval. Ten, kto ma poznal už predtým, sa zas pýtal, či teraz budem moderátorom, alebo čo sa to deje. V rádiu som sa 10 rokov redaktorsky venoval hudbe a v televízii som tri roky moderoval reláciu o varení a cestovaní. Ale aj tak ma všetci objavili, až keď som pár týždňov moderoval SuperStar, a to, čo bolo predtým, zrazu neexistovalo.
Ako vnímate prechod od televízneho moderovania k online platformám a publikovaniu kníh?
To bola spoločná jazda v rovnakom čase. Tri knihy som vydal na vlastnú päsť medzi moderovaním SuperStar, Let’s Dance, Talentu či Tvoja tvár znie povedome. Až počas pandémie som vypustil televízne aktivity, ale profesijne v tom nevidím veľký rozdiel, stále som pred kamerou, pribudli však všetky aktivity za ňou a nie je ich málo.
V čom vidíte najväčší rozdiel medzi prácou v televízii a písaním kníh? Čo vás baví viac?
Kuchárska kniha je nárazová a veľmi intenzívna práca. Televízne moderovanie sa zas líši od projektu k projektu, najviac ma bavil adrenalín živého prenosu, cyklicky predtáčané projekty už menej. Ale všetko má svoje čaro. Ak ste v nastavení, že sa treba celý život učiť a zároveň si to podľa možnosti chcete užiť, nič lepšie som si ani priať nemohol.
Aké sú vaše plány do budúcnosti v oblasti gastronómie alebo iných projektov?
Nie som veľký plánovač, život ma naučil, že je praktickejšie mať krátkodobé pracovné nastavenie a do programu rozumne vrstviť čas na oddych a vyčistenie mysle, zbieranie inšpirácie. Môj blog o jedle funguje aj vďaka podpore klientov, s ktorými spolupracujem, takže vždy mám pomerne jasno, čo budem robiť najbližší polrok až rok. Teraz navyše usporadúvame aj kurzy varenia, kde je vždy iná téma, čaká ma niekoľko veľkých moderovačiek a počas leta organizujeme s cestovnou kanceláriou zážitkové pobyty na gréckych ostrovoch, na čo sa nesmierne teším, je to pre mňa dokonalý džob ako za odmenu!
Nechýba vám občas televízna obrazovka?
Obrazovka asi nie, ale kamera, štáb a celá tá atmosféra, samozrejme, chýbajú. Ale tým, že už dlhé roky nemám pripojenie k žiadnej televízii, uvedomím si to napríklad, keď vidím nejaké odovzdávanie cien zo zahraničia. Ja som nikdy nepovedal, že moderovať už nebudem, akurát veľmi teraz ani nie je čo.
Máte po odchode z televízie viac voľného času pre seba? Ako ho využívate?
Paradoxne mám omnoho menej času ako počas televíznej existencie. Preto to plánovanie a nutná organizácia oddychu. V minulosti televízia zabrala asi 10 týždňov a zvyšok roka som robil iné veci, ale nie toľko, ako robím teraz na plný úväzok.
Ako trávite svoj voľný čas mimo práce a kulinárskych aktivít?
Ako platničkár potrebujem byť neustále v kondícii, takže veľa chôdze, denného cvičenia bez ohľadu na to, či je voľno, alebo stres. A keď je ozaj voľno, tak more, plávanie, príroda, zvieratá a konečne som sa vrátil k čítaniu kníh.