MOJE JEDLO 2

V roku 2012 debutoval rovnomennou „jednotkou“. Knižka originálnych, zdravých receptov okrem pár rybacích špecialít ponúkla všetko bezmäsité jedlá, keďže Pyco mäso neje už 21 rokov. Pyco všetky recepty sám navaril, nafotil a sám alebo s pomocou rodiny či priateľov aj zjedol. Väčšinou to boli jeho vlastné recepty, doplnené o známe jedlá, ktoré ochutnal na svojich početných cestách po svete. Dva roky od vydania prvej pripravil Pyco druhú zbierku vegetariánskych receptov, ktorá sa objavila na pultoch kníhkupectiev 27. októbra.

„Dúfam, že aj v mojej druhej kuchárke napokon budú nejaké svetové recepty, keď sa rozšíria medzi ľuďmi. To je také moje zbožné prianie. Moje jedlo 2 sú ale všetko moje recepty, plus maximálne nejaké inšpirácie niektorými svetovými trendmi, ktoré u nás nie sú ešte veľmi zaužívané. Sú to všetko bezmäsité jedlá, už žiadne ryby, lebo tie mi niektorí vegetariáni pri prvej knižke vyčítali,“ hovorí Pyco.

Najčastejšími prísadami Pycových jedál sú podľa knihy citrón, olivový olej, cesnak a morská soľ, tieto suroviny dosť výrazne poznačili jeho recepty. V kuchárke ponúka veľa jedál, ktoré Slováci až tak často nevaria, ale vo svete sú bežné. On si ich tak trochu „prionačil“ na svoj spôsob.
 „Trebárs taká frittata je niečo medzi dusenou zeleninou, omeletou a zapekaným jedlom. Nič nové som neobjavil, ale na tie chute, ktoré som skombinoval, som tak trochu hrdý,“ usmieva sa Pyco.

V knihe je mnoho ľahko pripraviteľných dezertov i hlavných jedál. Snaží sa používať dosť lokálnych, až priam endemických surovín ako napríklad bryndza. Snažil sa ísť tou cestou, aby v knihe zostalo to slovenské, ale aby to bolo najmä také svetom zaváňajúce.

Nápadité recepty sú doplnené postrehmi autora, jeho zážitkami a skúsenosťami. Každé nové jedlo sprevádza samostatná fotografia, pričom o všetky sa postaral opäť sám autor. Nechýba dokonca aj zbierka čitateľských fotografií, ktoré sú reakciou na jeho debutovú knihu. Originálny obal knihy vytvorili renomovaní fotografi Klaus Enrique a Branislav Šimončík. Obálku knihy upravovali v štýle slávneho maliara Giuseppe Arcimbolda a jej autor Klaus Enrique, ktorý vytvoril mozaiku polovice jeho tváre ju vystavil aj v newyorskej galérii a dostala sa už aj do štátu Ohio

Kniha MOJE JEDLO 2 po 1,5 dni predpredaja na Martinus.sk bola najpredávanejším titulom. Čerstvo vytlačené knihy podpisoval všetkým, ktorí využili exkluzívne predobjednávky. Za ostatné mesiace Pyco absolvoval sériu úspešných besied a autogramiád na ktorých mali účastníci možnosť porozprávať sa s ním, nechať si podpísať knihu, či urobiť si s ním spoločnú fotografiu. Chvíle strávené v jeho spoločnosti, v príjemnom prostredí, nabité pozitívnou energiou boli príjemným zážitkom, niesli sa v uvoľnenej, priateľskej atmosfére.