Každá zo štyroch kníh má celkom iný príbeh aj dôvod vzniku. Prvotina Moje jedlo bola snahou podeliť sa o obľúbené recepty s publikom presahujúcim okruh rodiny a priateľov. Zistil, že ho okrem varenia a tvorby receptov zaujíma aj fotografia a videoprodukcia, vznikol teda druhý diel. V tretej knihe sa pokúsil dať návody, ako sa stravovať v štyroch ročných obdobiach, a prizval si ako odborného garanta aj jeho inšpiráciu Silviu Horeckú. Zatiaľ ostatná kniha Treba si variť je zase zbierkou najúspešnejších videoreceptov, ktoré 7 rokov publikoval na sociálnych sieťach.
Po svojej mimoriadne úspešnej trilógii Moje jedlo vydal svoju, v poradí už štvrtú, kuchársku knihu. Od vydania poslednej prešlo sedem rokov a už si ani nemyslel, že sa pustí do ďalšej. V tom období natáčal veľa videí na sociálne siete a toto je vydanie, v ktorom sú všetky najúspešnejšie videorecepty. Čiže tentoraz nerobil recepty pre knihu, ale kniha vznikla z videoreceptov. A jeho recepty na sociálnych sieťach získali viac ako stotisíc sledovateľov.
Kniha Treba si variť je nabitá najobľúbenejšími receptami poctivo si ich ukladal, vylepšoval podľa komentárov svojich followerov a opäť nezabúdal ani na krásne a lákavé fotografie a nechýbajú odborné poznámky Silvie Horeckej, autorky konceptu Terapia jedlom, ktorá pridala dobré tipy k niektorým receptom o ich nutričnej hodnote, surovinách, či ich kombinácii.
Pyco vytvoril bohatú knihu, ktorá je rozdelená na jednotlivé typy jedál, polievky, dezerty, rôzne sladkosti a drobnosti. Prináša moderné recepty, ale i recepty tradičné, ktorým dal autor moderný nádych (kôprovka, fazuľovica, zemiaková cesnačka, zapekaný karfiol, marhuľový koláč či čokoládová bábovka). S knihou si pochutnáte na gréckej bagete, cibuľovej nátierke, špenátových koláčikoch, syrovej fazuli, šošovicovej karí s ryžou, ale aj na sladkých pochúťkach, akými sú figový crumble alebo cuketové cookies.
V knihe sú úžasné fotografie, do ktorých by ste sa najradšej zahryzli. Všetko si nafotil sám Pyco a uvidíte, že už len fotky vám narobia chúťky. Treba dodať aj to, že každý recept v knihe má aj svoju video podobu, čo môže opäť do značnej miery pomôcť pripraviť si Pycove jedlá v dokonalej podobe.
Recepty v knihe Treba si variť sú iné. Sú jednoduché, moderné, svieže, nápadité. Určite inšpirujú k tomu, že ich treba vyskúšať a že „treba si variť“.
Keďže najnovšia kniha mapuje jeho video tvorbu a fungovanie na sociálnych sieťach, chcel, aby súčasťou titulnej fotografie bol aj samotný fotoaparát, cez ktorý všetky pocity a momenty pri tvorbe receptov zachytáva. Aby to malo príjemnú domácu atmosféru, aby to nepôsobilo dojmom, že je v štúdiu, s ktorým nemám nič spoločné, aby nechýbala farebnosť ani úsmev.
Treba si variť je prvou, ktorá vyšla vo vydavateľstve IKAR. Kniha sa opakovane dostávala do rebríčkov najpredávanejších kníh na Bux.sk.
Kniha „Treba si variť“ získala ocenenia.
Získala cenu Zlatá kniha od vydavateľstva Ikar.
Stala sa knihou roka v kategórii Životný štýl na Panta Rhei Awards.
Okrem toho, autor bol ocenený dvoma cenami Social Awards Slovakia (SOWA) ako najobľúbenejší influencer na slovenskom internete, čo sa týka jeho aktivity v oblasti jedla a varenia.
Pyco v Gourmet Academy je súčasťou workshopov o varení. Videorecepty boli návodom, ako si variť doma, mnohí však chceli ochutnať, a zároveň to skúsiť. Zo špásu sa ho na sociálnych sieťach pýtali, kedy bude donáška. A tak prijal pozvanie od Gourmet Academy, ktorá začínala v Bratislave organizovať kurzy varenia. Oslovili ho ako lektora, on túto rolu však vníma skôr ako vedenie workshopu o varení. Variť bude nielen on, ale všetci účastníci, a potom to spolu zjedia.
