Recepty: TREBA SI VARIŤ

:: PARADAJKOVÉ PLACKY TOMATOKEFTEDES

(4 porcie / čas prípravy 20 minút / 20 minút tepelná úprava)

suroviny:
450 g paradajky
180 g cibuľa červená
1 ks vajce
70 g múka hladká
40 g strúhanka
1/2 PL sóda bikarbóna
50 g syr feta
soľ

 

Postup:
Paradajky pokrájame na kocky a zmiešame s nasekanou cibuľou, hrsťou posekanej mäty a petržlenovej vňate. Ochutíme lyžičkou soli, štipkou mletého čierneho korenia a zmes odložíme marinovať do chladničky aspoň na polhodinu.

Do vychladenej zmesi vmiešame vyšľahané vajíčko, nadrobený syr feta a hladkú múku, do ktorej vopred zamiešame aj strúhanku a sódu bikarbónu. Hotové cesto necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote.

Panvicu s nelepivým povrchom potrieme vrstvou olivového oleja, na ktorom opekáme placky. Na jeden kus stačí 1 PL cesta. Pečieme na miernom ohni, 2 až 3 minúty z každej strany. Postup opakujeme, kým nespotrebujeme cesto.

Podávame s jogurtom, olivami a najlepším doplnkom sú grécke tzatziky.

Syr feta môžeme aj vynechať, konzistenciu cesta to neovplyvní. Môžeme pridať aj bylinky populárne v Grécku – kôpor alebo bazalku.

 


 

:: FIGOVÝ CRUMBLE

(4 porcie / čas prípravy 10 minút / 40 minút na 180 °C)

suroviny:
500 g čerstvé figy
2 PL med
1/2 ks citrón
35 g cukor kryštálový
65 g maslo
30 g múka hladká
3 PL strúhanka
30 g vločky ovsené
1 ČL škorica mletá
oriešok muškátový
soľ

na podávanie:
zmrzlina
šľahačka

 

Postup:
Zapekaciu misku s priemerom 19 cm jemne vytrieme maslom a vysypeme 1 PL strúhanky.

Umyté figy v šupke rozštvrtíme, prelejeme medom, citrónovou šťavou, poprášime 1 PL múky, premiešame a vložíme do zapekacej nádoby.

Strúhanku, ovsené vločky, cukor, škoricu, múku, maslo, štipku strúhaného muškátového orieška a štipku soli zmiešame v miske a prstami vytvoríme mrveničku, ktorú navrstvíme na pripravené figy. Prstami mierne pritlačíme tak, aby vytvorila ucelený povrch.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C pri zapnutom teplovzdušnom režime asi 40 minút.

Po upečení necháme aspoň 10 minút postáť. Crumble podávame so zmrzlinou, sorbetom alebo šľahačkou.

Figový crumble môžete pripraviť aj vopred, odložiť do chladničky a upiecť až vtedy, keď príde ten správny čas.

 


 

:: SLIVKOVÉ BROWNIES

(12 porcií / čas prípravy 12 minút / 40 minút na 180 °C)

suroviny:
230 g (mäkké) banány
1 ks vajce
90 g cukor trstinový
1 ČL kardamóm
1 ČL škorica mletá
4 PL (alebo kakao) prášok karobový
200 ml mlieko
100 ml olej olivový
200 g múka polohrubá
1,5 PL sóda bikarbóna
280 g slivky
1 ČL škrob kukuričný
30 g (čipsy) čokoláda

 

Postup:
Zmäknuté a prezreté banány v hlbšej mise roztlačíme na kašu a primiešame celé vajce.

Pridáme trstinový cukor, lyžičku drveného kardamómu, lyžičku škorice a karobový prášok alebo kakao. Na rozdiel od kakaa karobový prášok je prirodzene sladkastý.

Do vymiešanej zmesi pridáme tekuté suroviny – mlieko a olivový olej.

V samostatnej mise spojíme preosiatu polohrubú múku so sódou bikarbónou. Vzniknutú sypkú zmes postupne vmiešame do tekutej. Cesto bude trochu redšie, ale presne tak to je v poriadku.

Mäkké slivky pokrájame na menšie časti (kyslejšie odrody doplníme lyžicou cukru). Zmiešame s lyžičkou škrobu. Nebojte sa použiť aj celkom prezreté a mäkké slivky, efekt a farba budú vďaka tomu po upečení ešte výraznejšie.

Plech (25 x 32 cm) vyložíme papierom na pečenie a naplníme cestom. Navrch rozmiestnime kúsky sliviek, posypeme kúskami čokolády a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C.

Pečieme približne 40 minút, kým sa cesto prestane lepiť pri teste so špajdľou. Vďaka použitému papieru ho ľahko vyberieme z formy. Koláč nekrájame za horúca, zbytočne by sme z neho uvoľnili teplotu a po vychladnutí by už nebol taký nadýchaný.

 


 

Aj v októbri sa dá ešte vychutnať táto skvelá polievka z pečených paradajok, červenej papriky a mrkvy! Nebudete potrebovať ani vždy prítomnú bazalku a okúsite celkom novú chuť. Pečená verzia paradajkovej polievky je láskou na prvý pohľad. Recept z knihy #TrebaSiVarit

:: PARADAJKOVÁ POLIEVKA 

(8 porcií / čas prípravy 1 h)

suroviny:
paradajky 1 200g
strúčiky cesnaku 2 ks
mrkva 220 g
červená cibuľa 1 ks
olivový olej 12 PL
jarná cibuľka 2 ks
červená paprika 1 ks
paradajkový pretlak 160 g
sušené oregano 1 PL
petržlenová vňať 1 hrsť
citrón 1/2 ks
čierne korenie
soľ

 

Postup:
Umyté paradajky prekrojíme na polovice, očistenú cibuľu a mrkvy pokrájame na menšie časti, pridáme očistené strúčiky cesnaku a všetko premiešame s olivovým olejom (4 PL). Pečieme na plechu 40 minút v rúre s teplotou 210 °C.

V hrnci na ohriatom olivovom oleji (4 PL) opekáme 3 minúty pokrájané jarné cibuľky. Do základu vložíme pokrájanú červenú papriku a opekáme ďalšie 3 minúty. Pridáme čierne korenie (1 KL), sušené oregano (1 PL), upečenú zeleninu z rúry, paradajkový pretlak a soľ (1 PL). Zalejeme vodou (1,5 l) a pod pokrievkou varíme 10 minút.

Uvarenú polievku rozmixujeme a podľa potreby dochutíme soľou. Ak si prajete hustejšiu konzistenciu, polievku ešte na miernom plameni 5 – 10 minút povarte.

V kamennom mažiari roztlačíme pokrájanú petržlenovú vňať so štipkou soli. Pridáme šťavu z polovice citróna a pomaly prilievame olivový olej (4 PL). Vypracujeme tekuté pesto, ktorým ozdobíme vrch každej porcie.