:: PARADAJKOVÉ PLACKY TOMATOKEFTEDES
(4 porcie / čas prípravy 20 minút / 20 minút tepelná úprava)
suroviny:
450 g paradajky
180 g cibuľa červená
1 ks vajce
70 g múka hladká
40 g strúhanka
1/2 PL sóda bikarbóna
50 g syr feta
soľ
Postup:
Paradajky pokrájame na kocky a zmiešame s nasekanou cibuľou, hrsťou posekanej mäty a petržlenovej vňate. Ochutíme lyžičkou soli, štipkou mletého čierneho korenia a zmes odložíme marinovať do chladničky aspoň na polhodinu.
Do vychladenej zmesi vmiešame vyšľahané vajíčko, nadrobený syr feta a hladkú múku, do ktorej vopred zamiešame aj strúhanku a sódu bikarbónu. Hotové cesto necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote.
Panvicu s nelepivým povrchom potrieme vrstvou olivového oleja, na ktorom opekáme placky. Na jeden kus stačí 1 PL cesta. Pečieme na miernom ohni, 2 až 3 minúty z každej strany. Postup opakujeme, kým nespotrebujeme cesto.
Podávame s jogurtom, olivami a najlepším doplnkom sú grécke tzatziky.
Syr feta môžeme aj vynechať, konzistenciu cesta to neovplyvní. Môžeme pridať aj bylinky populárne v Grécku – kôpor alebo bazalku.
:: FIGOVÝ CRUMBLE
(4 porcie / čas prípravy 10 minút / 40 minút na 180 °C)
suroviny:
500 g čerstvé figy
2 PL med
1/2 ks citrón
35 g cukor kryštálový
65 g maslo
30 g múka hladká
3 PL strúhanka
30 g vločky ovsené
1 ČL škorica mletá
oriešok muškátový
soľ
na podávanie:
zmrzlina
šľahačka
Postup:
Zapekaciu misku s priemerom 19 cm jemne vytrieme maslom a vysypeme 1 PL strúhanky.
Umyté figy v šupke rozštvrtíme, prelejeme medom, citrónovou šťavou, poprášime 1 PL múky, premiešame a vložíme do zapekacej nádoby.
Strúhanku, ovsené vločky, cukor, škoricu, múku, maslo, štipku strúhaného muškátového orieška a štipku soli zmiešame v miske a prstami vytvoríme mrveničku, ktorú navrstvíme na pripravené figy. Prstami mierne pritlačíme tak, aby vytvorila ucelený povrch.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C pri zapnutom teplovzdušnom režime asi 40 minút.
Po upečení necháme aspoň 10 minút postáť. Crumble podávame so zmrzlinou, sorbetom alebo šľahačkou.
Figový crumble môžete pripraviť aj vopred, odložiť do chladničky a upiecť až vtedy, keď príde ten správny čas.
:: SLIVKOVÉ BROWNIES
(12 porcií / čas prípravy 12 minút / 40 minút na 180 °C)
suroviny:
230 g (mäkké) banány
1 ks vajce
90 g cukor trstinový
1 ČL kardamóm
1 ČL škorica mletá
4 PL (alebo kakao) prášok karobový
200 ml mlieko
100 ml olej olivový
200 g múka polohrubá
1,5 PL sóda bikarbóna
280 g slivky
1 ČL škrob kukuričný
30 g (čipsy) čokoláda
Postup:
Zmäknuté a prezreté banány v hlbšej mise roztlačíme na kašu a primiešame celé vajce.
Pridáme trstinový cukor, lyžičku drveného kardamómu, lyžičku škorice a karobový prášok alebo kakao. Na rozdiel od kakaa karobový prášok je prirodzene sladkastý.
Do vymiešanej zmesi pridáme tekuté suroviny – mlieko a olivový olej.
V samostatnej mise spojíme preosiatu polohrubú múku so sódou bikarbónou. Vzniknutú sypkú zmes postupne vmiešame do tekutej. Cesto bude trochu redšie, ale presne tak to je v poriadku.
Mäkké slivky pokrájame na menšie časti (kyslejšie odrody doplníme lyžicou cukru). Zmiešame s lyžičkou škrobu. Nebojte sa použiť aj celkom prezreté a mäkké slivky, efekt a farba budú vďaka tomu po upečení ešte výraznejšie.
Plech (25 x 32 cm) vyložíme papierom na pečenie a naplníme cestom. Navrch rozmiestnime kúsky sliviek, posypeme kúskami čokolády a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C.
Pečieme približne 40 minút, kým sa cesto prestane lepiť pri teste so špajdľou. Vďaka použitému papieru ho ľahko vyberieme z formy. Koláč nekrájame za horúca, zbytočne by sme z neho uvoľnili teplotu a po vychladnutí by už nebol taký nadýchaný.
Aj v októbri sa dá ešte vychutnať táto skvelá polievka z pečených paradajok, červenej papriky a mrkvy! Nebudete potrebovať ani vždy prítomnú bazalku a okúsite celkom novú chuť. Pečená verzia paradajkovej polievky je láskou na prvý pohľad. Recept z knihy #TrebaSiVarit
:: PARADAJKOVÁ POLIEVKA
(8 porcií / čas prípravy 1 h)
suroviny:
paradajky 1 200g
strúčiky cesnaku 2 ks
mrkva 220 g
červená cibuľa 1 ks
olivový olej 12 PL
jarná cibuľka 2 ks
červená paprika 1 ks
paradajkový pretlak 160 g
sušené oregano 1 PL
petržlenová vňať 1 hrsť
citrón 1/2 ks
čierne korenie
soľ
Postup:
Umyté paradajky prekrojíme na polovice, očistenú cibuľu a mrkvy pokrájame na menšie časti, pridáme očistené strúčiky cesnaku a všetko premiešame s olivovým olejom (4 PL). Pečieme na plechu 40 minút v rúre s teplotou 210 °C.
V hrnci na ohriatom olivovom oleji (4 PL) opekáme 3 minúty pokrájané jarné cibuľky. Do základu vložíme pokrájanú červenú papriku a opekáme ďalšie 3 minúty. Pridáme čierne korenie (1 KL), sušené oregano (1 PL), upečenú zeleninu z rúry, paradajkový pretlak a soľ (1 PL). Zalejeme vodou (1,5 l) a pod pokrievkou varíme 10 minút.
Uvarenú polievku rozmixujeme a podľa potreby dochutíme soľou. Ak si prajete hustejšiu konzistenciu, polievku ešte na miernom plameni 5 – 10 minút povarte.
V kamennom mažiari roztlačíme pokrájanú petržlenovú vňať so štipkou soli. Pridáme šťavu z polovice citróna a pomaly prilievame olivový olej (4 PL). Vypracujeme tekuté pesto, ktorým ozdobíme vrch každej porcie.
Mladá mrkva získa pečením výraznú chuť, ktorú dokonale doplní bryndzový dip a spoločne sa postarajú o farebný a voňavý hlavný chod. Tip od Martina Pyca Raucha môžete osviežiť aj pečenými zemiakmi. Vyskúšate?
:: Pycova obľúbená pečená mrkva s bryndzou
suroviny:
mladá mrkva s vňaťou 650 g
bryndza 200 g
kyslá smotana 3 PL
zmes korenia Happy Roots 1 PL
olivový olej 3+3 PL
jablčný ocot 1 PL
citrónová šťava 1 PL
mletá údená paprika
soľ, pažítka, chlieb
Postup:
Mrkvu zbavíme vňate 2 – 3 cm nad vrškom. Vňať umyjeme, posekáme, zmiešame s olivovým olejom (3 PL), citrónovou šťavou (1 PL) a rozmixujeme. Odložíme do chladničky.
Mrkvu očistíme kefou, umyjeme, osušíme a väčšie kúsky pozdĺžne prekrojíme. V miske zmiešame olivový olej (3 PL), jablčný ocot (1 PL) a zmes korenín (1 PL), obsahujúcu mletý cesnak, rozmarín, sezam,feferónky, saturejku, oregano, tymian a bazalku.
Zmes vmasírujeme do mrkvy, ktorú uložíme na plech a premiestnime do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 35 – 40 minút. Uprostred pečenia mrkvu otočíme.
Bryndzu vymiešame s kyslou smotanou. Primiešame posekanú pažítku a rozotrieme na veľký plochý tanier. Pokvapkáme polovicou zeleného pesta a čiastočne rozotrieme.
Navrch uložíme upečenú mrkvu, pokvapkáme zvyškom pesta, poprášime údenou paprikou a dochutíme hrubou soľou. Podávame s čerstvým kváskovým chlebom alebo obľúbeným pečivom.