Iné

Recept pochádza z internetu..

 

:: OBĽÚBENÝ VIANOČNÝ ŠTEDRÁK

Cesto:
500 g hrubej múky
300 ml mlieka
20 g droždia
120 g masla
100 g práškového cukru
3 žĺtky
postrúhaná citrónová kôra
štipka soli
žĺtok a olej nma potieranie

Plnka I.:
200 g slivkového lekváru
postrúhaná citrónová kôra – zmiešať

Plnka II.:
180 g mletých orechov
30 g strúhanky
80 g práškového cukru
150 ml mlieka
1 balíček vanilkového cukru
postrúhaná citrónová kôra – zmiešať

Plnka III.:
200 g mletého maku
120 g cukru
10 g masla
150 ml mlieka
1 balíček vanilkového cukru
postrúhaná citrónová kôra – zmiešať

Plnka IV.:
300 g prepasírovaného tvarohu
80 g práškového cukru
80 g masla
20 g hrozienok
2 žĺtky
sneh z 2 bielkov
1 balíček vanilkového cukru
postrúhaná citrónová kôra – zmiešať

Vypracujeme cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom ho rozdelíme na 5 rovnakých častí. Štyri z nich postupne rozvaľkáme na tenké pláty. Prvý plát uložíme na pomastený plech. Povrch natrieme plnkou I., položíme druhý plát, ktorý potrieme plnkou II., potom dáme ďalší plát a plnku číslo III., potom ďalší plát a plnku číslo IV. Z cesta, ktoré nám zostalo pripravíme tenké valčeky, z nich urobíme mriežku a uložíme ju na povrch koláča. Potrieme žĺtkom a pečieme.

 


Recept zo staršieho vydania časopisu Eurotelevízia

 

:: VIANOČNÝ CHLIEB S PARADAJKAMI

1 kg hladkej múky
5 zemiakov
1 droždie
mlieko
1 PL olivového oleja
sušené paradajky v oleji
1PL morskej soli
1/2 l vody

Uvarené zemiaky ošúpeme postruhame, zmiešame s múkou, pridáme soľ, droždie ktoré sme vopred nechali nakvasiť v mlieku, paradajky, olivový olej a vodu. Okrem paradajok môžeme do cesta pridať aj čerstvé bylinky. Z prísad vymiesime cesto, a keď sa prestane lepiť na ruky a misku, necháme ho vykysnúť prikryté približne hodinu na teplom a suchom mieste, nie v prievane. Nakysnuté cesto vytvarujeme do bochníka alebo rozložíme na plech a povrch potrieme vodou. Chlieb pečie v elektrickej rúre približne hodinu. Začíname pri 220 °C a končíme pri 180 °C. Keď rozvoniava celý byt, chlieb vyberieme z rúry, zabalíme do vlhkej utierky a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: približne 2 hodiny