Jarné menu a´la Martin Pyco Rausch v nákupnom dome Ikea
(Pyco pripravil tri recepty, ktoré sa od 19. apríla do 30. mája servírovali v rámci jarného menu. Šalát Cicero, Rolka Plnená Marinovaným Lososom a Pikantné Krevetové Pappardelle. Priamo pred zákazníkmi jedlo uvaril a podľa rovnakej receptúry sa pripravovalo ešte šesť týždňov. U zákazníkov sa stretlo s mimoriadnym úspechom.
:: ŠALÁT CICERO
4 porcie
250g cícer
3PL olivový olej
200g rukola
200g syr feta
1PL med
1ks citrón
morská soľ
sušené paradajky
Cícer cez noc namočíme vo vode. Scedíme a prepláchneme, vzápätí varíme do zmäknutia, ale nesmie sa rozvariť. Už uvarený cícer zmiešame s olivovým olejom v otvorenej nádobe a necháme v predhriatej rúre pri teplote 200°C piecť do zlatista približne 15 minút. Kým vychladne, pripravíme zálievku z medu a citrónovej šťavy. Umyjeme a scedíte rukolu, pokrájame syr feta a nakoniec zmiešame s opečeným cícerom aj zálievkou, pridáme sušené paradajky v oleji a dochutíme soľou. Cícer zostane chrumkavý.
:: ROLKA PLNENÁ MARINOVANÝM LOSOSOM
4 porcie
4ks jemný tenký chlieb BRÖD/TUNNBRÖD
200g marinovaný losos
60g kôprová omáčka s medom
hočicový dressing
100g šalátová zmes podľa chuti (napr. rukola, ľadový šalát, čakanka, lolo rosso bianco)
1ks citrón
vetvička kôpru
Na jemný tenký chlieb natrieme omáčku, uložíme 2 kúsky (50g) lososa a pridáme šalát. Chlieb zrolujeme a prerežeme šikmo na polovicu. Servírujeme na tanieri spolu s citrónom a vetvičkou kôpru. Podávame chladené.
:: PIKANTNÉ PAPPARDELLE S LOSOSOM
4 porcie
300g čerstvý losos
100g maslo
2ks červená paprika
1ks čili paprička
2ks cibuľa šalotka
2dcl biele víno
morská soľ
biele korenie
petržlenová vňať
Na panvici s roztopeným maslom 3 minúty restujeme nakrájanú šalotku, papriku a čili. Priamo na panvici prudko opečieme z oboch strán aj očistenú a kože zbavenú rybu, ktorú však vzápätí vyberieme a pokrájame na menšie kúsky. Zeleninu v panvici podlejeme bielym vínom, chvíľu podusíme, dochutíme bielym korením, petržlenovou vňaťou. Nakoniec pridáme späť do panvice pokrájaného lososa, necháme chvíľu odpočinúť pod pokrievkou a keď sa všetky chute spoja, priamo v panvici premiešame aj s al-dente uvarenými cestovinami.
:: ORECHOVÉ MEDOVNÍKY ZO ZÁZVOROM
450 g hladká múka
180 g maslo
150 g práškový cukor
2 ks vajcia
8 PL med
2 PL čerstvý nastrúhaný zázvor
1 ČL škorica
1 PL rum
1 ČL sóda bikarbóna
80 mleté orechy
citrónová kôra, orechy na ozdobu, žĺtok na potretie
Zo všetkých uvedených surovín pomalým miešaním vypracujeme hladké plastické cesto, ktoré sa postupne prestane lepiť na steny nádoby. Vzniknutý bochník zabalíme do fólie a necháme minimálne dve hodiny odpočívať v chladničke, bude spokojný ak si takto poleží aj jeden celý deň.
Cesto pred vyvaľkaním ešte trochu vypracujeme s valčekom z neho vytvoríme rovnomerný cca 0,3 cm hrubý plát, z ktorého vykrajujeme medovníky nožom alebo formičkami.
Pripravené medovníky preložíme na plech s papierom na pečenie, povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom, prípadne dozdobíme orechami, mandľami a podobne. Pečieme 10-15 minút dozlatista pri 180 °C.
Vychladnuté medovníky môžeme ozdobiť polevou pripravenou z preosiateho práškového cukru, vaječného bielka a citrónovej šťavy.
Ak chcete, aby zostali dlho mäkké, sledujte ich v papierovej krabici s nakrájaným jablkom.
Na 12 tyčiniek
30g kešu orechy
30g mandle
30g vlašské orechy
30g pistácie
30g sezam
1ČL mletá škorica
1ks vanilkový lusk
8PL med
1PL javorový sirup
Orechy posekáme a 5-7 minút nasucho aj so sezam opražíme, potom odložíme bokom.
Med a javorový sirup necháme na panvici pomaly karamelizovať (6-7 minút).
Pridáme škoricu, vanilku, opečené orechy a 3 minúty miešame. Zmes lisujeme zaťažením medzi papiermi na pečenie.
Viac podrobností a rád v knihe MOJE JEDLO 2.
1ks stredne veľký fenikel
100g čerstvý špenát
2ks pomaranč
1PL kapary
1ČL dižónska horčica
čerstvý kôpor
olivový olej
morská soľ
Fenikel zbavíme spodnej i vrchnej horkej časti a takisto vykrojíme stred. Jedlý zvyšok zeleniny pokrájame na menšie kusy, prípadne mesiačiky. Zmiešame umytým baby špenátom, čerstvým kôprom, kaparami a očistenými kúskami pomaranča. Dresing pripravíme z odšťavenej polovice pomaranča, dižónskej horčice, štipky morskej soli, jemne nasekaného kôpru (1 PL) a olivového oleja (2 PL). Všetky suroviny vložíme do menšieho pohára s uzáverom, zatrepeme a polejeme ním už pripravený šalát.
Skvelo sa hodí ku grilovanej rybe či vyprážaným jedlám.
10ks ryžový papier
2ks mrkva
220g zelená fazuľka
1ks uhorka
1ks zelená cibuľka
20g zázvor
3ks reďkovka
1ks citrón
0,5l slnečnicový olej
čerstvá koriandrová vňať
morská soľ
dresing:
1ks limetka
1ks strúčik cesnaku
1ČL sezamový olej
1ČL med
1PL sójová omáčka
drvené semienka koriandru
čerstvá pažítka
Fazuľky povaríme 10 minút v osolenej vode s polovicou citróna. Potom scedíme a ihneď ponoríme do nádoby s ľadovou vodou, aby zostali chrumkavé. Po vychladnutí opäť scedíme.
Reďkovky, zelenú cibuľku, zázvor a koriandrovú vňať posekáme na menšie kúsky a vložíme do misy, pokvapkáme citrónovou šťavou a dochutíme štipkou soli. Očistenú mrkvu a uhorku nakrojíme na kusy identické s dĺžkou fazuľky. Okrúhly ryžový plát namočíme na 2 minúty v studenej vode a do spodnej časti kruhu uložíme tri pláty mrkvy, jeden plát uhorky, päť kusov fazuliek, posypeme nasekanou zmesou a zrolujeme. Naplnené rolky uchovajte pod mokrou utierkou alebo fóliou. Vyprážame vo vyššej vrstve rozpáleného slnečnicového oleja 5-6 minút do zlatista. Nemusíte ich vyprážať vôbec. Namáčajte do vyššie uvedeného dresingu.
3ks menšia cvikla
4ks karotka
1ks kukurica
1ks zelená cibuľka
3ks strúčik cesnaku
1/2ks citrón
3PL olivový olej
1PL med
1KL morská soľ
2ks stonka čerstvého majoránu
1ks stonka oregána
100ml biele víno
čierne korenie
Cviklu zbavíme vňate, neošúpeme ale dôkladne vydrhneme a pokrájame na štvrtiny. Podobne očistíme mrkvu. Cibuľku nakrájame na kolieska. Pridáme cesnak, zrniečka kukurice a natrhané bylinky. Všetku zeleninu zmiešame zapekacej nádobe vystlanú alobalom. V miske zmiešame šťavu z polovice citróna, olivový olej, víno, med, soľ a štipku mletého čierneho korenia. Zálievkou polejeme zeleninu, pokvapkáme olivovým olejom, alobal dôkladne uzavrieme a pečieme pri teplote 220 stupňov 80 minút. Potom alobal otvoríme, rúru prepneme na grilovanie pri teplote 235 stupňov a pečieme ďalších 10-15 minút. Zelenina by mala byť chrumkavá na povrchu a v strede dostatočne mäkká.
2ks balenia špargle (cca 1 kg)
2ks jarná cibuľa
2ks cibuľa šalotka
1ks strúčik cesnaku
100+10g masla
500ml smotana
4PL kyslá smotana
za hrsť medvedieho cesnaku
bobkový list
mletá rasca
muškátový oriešok
soľ
V hrnci orestujeme na masle šalotku. Pridáme medvedí cesnak a pokrájanú špargľu. Niekoľko hlavičiek špargle odložíme bokom. Po piatich minútach pridáme pretlačený cesnak, štipku morskej soli, muškátový oriešok, bobkový list, rascu a zalejeme studenou vodou (1,5 l). Varíme približne 20 minút, vyberieme bobkový list a všetko rozšľaháme ponorným mixérom dohladka a opätovne privedieme do varu. Prilejeme šľahačkovú smotanu a za neustáleho miešania prevaríme. Potom necháme hodinu odstáť. Hlavičky špargle restujeme na masle 3 minúty. A môžeme podávať.
suroviny:
1ks menšia biela kapusta
1ks väčší biely kaleráb
1ks biela cibuľa
2ks strúčik cesnaku
150g zeler
50g maslo
1ks väčší zemiak
1 l zeleninový bujón
1 l voda
10ks šampiňony
2PL maslo
čerstvý estragón, bobkový list kardamon, morská soľ
sušený zázvor, rasca
biele korenie
Postup:
– Kapustu umyjeme, zbavíme tvrdšieho stredu a nakrájame nadrobno. Vo väčšom hrnci s rozpusteným maslom 5 minút restujeme posekanú cibuľku. Pridáme na kocky pokrájaný kaleráb, zeler a za občasného miešania opekáme ďalších sedem minút.
– V mažiari spojíme rascu (1 KL), štipku bieleho korenia, štipku sušeného zázvoru, jedno zrnko kardamonu, morskú soľ (1 ČL), rozdrvíme ich na sypkú zmes a pridáme do hrnca s opečenou zeleninou spolu s pretlačeným cesnakom. Miešame približne dve minúty a potom pridáme aj pokrájanú kapustu, zemiaky, morskú soľ (1 PL), bobkový list (4-5 ks), čerstvý estragón, zalejeme litrom zeleninového bujónu, litrom vody a hodinu varíme pod pokrievkou na miernom plameni.
– Necháme čiastočne vychladnúť, vyberieme bobkový list a ponorným mixérom dôkladne rozšľaháme. Podľa potreby dochutíme soľou či bielym korením.
– Pred podávaním na zvyšku masla prudko opečieme huby, ktoré s čerstvým estragónom vložíme priamo do polievky.
suroviny:
10 malá zelená paprika
2ks veľká červená paprika
2ks paradajka
1ks čili paprička
2ks strúčiky cesnaku
2PL olivový olej
1/2ks citrón
1PL med
čerstvý koriander, toastový chlieb, soľ
Postup:
– Papriky, čili, paradajku umyjeme, cesnak očistíme a všetko spolu premiešame s olivovým olejom a štipkou soli priamo v zapekacej nádobe.
– Pečieme polhodinu v rúre pri teplote 190 °C. Po vychladnutí papriky prekrojíme, odstránime stonky a časť jadierok, paradajky ošúpeme. Všetko zľahka rozdelíme na väčšie kusy, pomiešame v miske a pridáme posekaný koriander, citrónovú šťavu, štipku soli a lyžicu medu.
– Suchár alebo toast namočíme vo výpeku a potom krátko z oboch strán opečieme na grilovacej panvici alebo v toastovači. Nakoniec vrchovito ozdobíme pripravenou zmesou.
suroviny:
3ks mladá sladká mrkva (cca 180 g)
1ks mladá cibuľka
1ks strúčik cesnaku
1ks citrón
50g parmezán
1ks čili paprička
2PL olivový olej
1ČL dižónska horčica
2ks vajce
60g tofu
35g strúhanka
kurkuma, morská soľ, čierne korenie
čerstvá mäta, koriander, petržlenová vňať
slnečnicový olej
Postup:
Očistenú a pokrájanú mrkvu, cibuľku, cesnak, šťavu z polovice citróna, parmezán, čili papričku, olej, horčicu, soľ (1 PL), štipku čierneho korenia, kurkumy, vajcia, tofu a bylinky vložíme do mixéra. Vypracujeme nahrubo posekanú masu, do ktorej vmiešame strúhanku a cesto necháme aspoň polhodinu odležať v chladničke. Je to časovo nenáročný recept, môžeme ho pripraviť deň vopred a preniesť v uzavretej nádobe kamkoľvek na piknik s grilom či panvicou.
Pomocou lyžice naberáme cesto, ktoré vytvarujeme do potrebnej veľkosti, obalíme strúhankou a pečieme z každej strany približne 5 minút na rozpálenej panvici potretej slnečnicovým olejom.
Burger skvelo chutí so sezamovými chlebíkmi alebo ako mrkvová placka s lyžicou smotanového jogurtu.
FAREBNÝ ŠALÁT:
suroviny:
200 g cvikla
120 g tofu
80 g zrejúci (modrý) syr s plesňou
1 ks zelená cibuľka
3 PL vlašské orechy
2ks červená reďkovka
1ks mango
1ks citrón
olivový olej, morská soľ
Postup:
– cviklu uvaríme domäkka, ošúpeme a po vychladnutí nakrájame na plátky. – očistené a zrelé mango nakrájame na menšie kúsky, prípadne kocky. Podobne aj tofu, reďkovku a zelenú cibuľku posekáme nadrobno.
– všetko spolu zmiešame, okrem cvikly, ktorú z estetických dôvodov pridáme na záver (inak by načerveno sfarbila všetky ostatné suroviny).
– posypeme nasekanými orechami. V miske rozšľaháme šťavu z polovice citróna, štipku soli a približne päť lyžíc olivového oleja.
– dresingom polejeme naservírovaný šalát a posypeme roztlačeným syrom. Chutí skvelo aj ako samostatné jedlo s opečeným cesnakovým chlebom.