Štyri ročné obdobia (Moje jedlo 3)

:: AVOKÁDOVÁ NÁTIERKA S BRYNDZOU 

3 avokáda
2 šalotky
1 strúčik cesnaku
40 gramov sterilizovaných uhoriek
1PL olivového oleja
200 gramov bryndze
4 pita chleby, tortilly či lokše

 

Šalotku očistenú s cesnakom v mixéri s uhorkami a lyžicou olivového oleja vymixujeme na jemnú drť, ktorú potom ručne vymiešame s bryndzou.

Avokádo bez kôstky pokrájame na kocky, primiešame do masy a roztlačíme nepravidelne tak, aby v nátierke zostali aj väčšie kusy. Podávame s pečivom.

 


 

:: PESTO Z MEDVEDIEHO CESNAKU 

50 listov medvedieho cesnaku
20g píniové oriešky
1/2ks citrónu
40g parmezánu
10PL olivového oleja
petržlenová vňať

 

Medvedí cesnak dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou, následne osušíme, nadrobno pokrájame a vložíme do ručného mixéra. Pridáme oriešky, petržlenovú vňať, na menšie kocky pokrájaný parmezán a šťavu z polovice citróna. Narázovo mixujeme na etapy a medzitým podľa potreby premiešame obsah mixéra smerom od stien do stredu. Olivový olej (6PL) pridávame po lyžiciach.

Pesto zamiešame so cestovín, používame ako dip so zeleninou, tyčinkami alebo pečivom a chutí skvelo na hrianke. Ak vynecháte parmezán a oriešky, pesto je vhodné aj ako prísada do polievky, po dovarení dodá aj iným jedlám aromatickú a jarnú chuť.

Pokiaľ hotové pesto ihneď nepoužijeme, skldujeme ho v chlade, obsah pohára zbavíme vzduchových bublín a zalejem zvyškom oleja.

 


 

:: MELÓNOVÁ TORTA S TVAROHOM 

Doba prípravy: 25 minút

200 g čerešní
100 ml vody
1 drievko škorice
2 lyžice trstinového cukru (príp. kokosového)
1 menší červený melón
250 g jemného plnotučného tvarohu

 

Čerešne dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Niekoľko kúskov odložíme bokom na ozdobu.
Zvyšné vykôstkujeme a v menšom hrnci povaríme 10 minút s vodou a škoricovým drievkom. Občas premiešame.
Po 10 minútach pridáme cukor a varíme ešte ďalších 5 minút, kým zredukovaná šťava nezačne hustnúť.
Premiestnime do studenej nádoby a necháme celkom vychladnúť.
Zo stredovej časti vychladnutého melóna odkrojíme plát s hrúbkou cca 3-4 cm.
Tvaroh vyšľaháme metličkou a rovnomerne nanesieme na plát melóna.
Navrch pomocou lyžice poukladáme prevarené čerešne so zvyškom šťavy, pridáme čerstvé čerešne na ozdobu a ihneď podávame.

TIP: Prevarenú šťavu z čerešní môžeme zašľahať priamo do tvarohu, čím získame krásnu ružovú penu.