Videorecept: Pečená cvikla

💁🏻‍♂️ CVIKLA ako dvojitá inšpirácia: v rúre aj na panvici!

videorecept na #MojeJedlo v spolupráci s Lidl Slovensko
písaný recept + suroviny pod videom na youtube
#nebudkonzervatrebasivarit #javamvarim #spolupraca

https://youtu.be/LdvQhjG6cUo

postup:
● Koreňové časti cvikly oddelíme od listov a dôkladne vydrhneme kefou na zeleninu pod tečúcou vodou. Prekrojíme na štvrtiny a umiestnime do zapekacej misy alebo na plech.
● K cvikle uložíme aj cibuľu pokrájanú na väčšie kusy, podĺžne pokrájané jarné cibuľky, cesnak a mrkvy pokrájané na tenšie tyčinky.Pridáme lyžicu medu, octu, tri lyžice oleja, sušené oregano, soľ (1 ČL) a štipku mletého čierneho korenia. Dôkladne premiešame a na 40-45 minút vložíme do rúry s teplotou 210 °C.
● Po dopečení necháme chvíľu odpočívať, dochutíme hrubou soľou a pokvapkáme olivovým olejom.
● Umyté listy aj stonky samostatne pokrájame nadrobno.
● V hlbšej panvici na olivovom oleji (2 PL) dve minúty pri miernej intenzite opekáme posekaný strúčik cesnaku.
● Najskôr pridáme len pokrájané stonky. Opekáme 5 minút a následne dochutíme soľou (1 ČL) a štipkou čierneho korenia. Potom do panvice vložíme aj pokrájané listy, celý obsah miešame ďalších 5 minút. V závere dochutíme šťavou z polovice citróna a necháme už bez varenia odpočívať pár minút pod pokrievkou.
● Pečenú cviklu aj s teplým šalátom podávame spolu s dávkou smotanového jogurtu, prípadne kyslou smotanou a doplníme čerstvou petržlenovou vňaťou či pečivom.

TIP: šalát z listovej časti cvikly môžete použiť aj samostatne ako prílohu k iným jedlám či dokonca ním plniť rôzne slané koláče a štrúdle. Výborne chutí aj s cestovinami, ázijskými omáčkami. Pečenú cviklu doplňte ešte ovčím alebo kozím syrom aj vlašskými orechami.

suroviny:
čerstvá cvikla (menšie kusy) 3-4 ks
mrkva 3-4 ks
jarná cibuľka 3 ks
cesnak 3 ks (strúčiky)
červená cibuľa 1 ks
olivový olej 5 PL (+ na dochutenie)
med 1 PL
ocot 1 PL
citrón 1/2 ks
sušené oregano 1 ČL
soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, pečivo, biely smotanový jogurt

● porcie: 2-3 ● čas prípravy: 50 min

 

 

facebook.com/mrpyco
instagram.com/mrpyco
youtube.com/channel/UC-Fbe0qE8EWj_saej3t6V0A