Rozhovor s Pycom

Máme tu nový zaujímavý rozhovor s Pycom, ktorý poskytol pre týždenník Trend. Na ukážku uverejňujem krátku časť rozhovoru.

 

Pred troma rokmi vydal kuchársku knihu Moje jedlo s vegetariánskymi receptami (keďže neje mäso). Posmelený úspechom vlani zosnoval jej voľné pokračovanie.

Prečo ste sa vôbec rozhodli vydať knihu? Chcel som si urobiť radosť.

A tiež si vytvoriť pracovnú činnosť medzi televíznymi sezónami, čo je práca, ktorá ma primárne živí. Varenie ma baví odmalička, ale neživím sa ním. Či ľudia budú ochotní nechať sa mojou knihou inšpirovať, to bola veľká otázka. Našťastie to vyšlo.

Vlani ste vydali už druhú kuchárku. Čím sa líši od prvej?

Prvá kniha, to bola chôdza po tenkom ľade. Dával som do nej jedlá, ktoré sám rád robím. Zároveň som chcel Slovákom ukázať, že tzatziki alebo gaspačo sa dajú spraviť ľahko z našich domácich surovín, hoci sa bežne v slovenských domácnostiach nerobia. Pri druhej knihe som išiel na istotu, lebo som nabral sebavedomie, že si môžem dovoliť experimentovať, ísť do odvážnejších a vyzývavejších kombinácií. Stále som sa snažil držať toho, aby si ľudia vedeli suroviny nakúpiť na Slovensku, no tiež prepašovať tam čosi, čo nepoznajú.

Vaše knihy sú one man show. Ste autorom textov aj väčšiny fotografií, manažujete výrobu, distribúciu, reklamnú kampaň. Nie je to na jedného človeka veľa?

Je to výzva. O väčšine položiek pri príprave knihy som na začiatku nemal poňatie. Jediné, v čom som si bol ako-tak istý, bolo varenie. Využil som externé grafické štúdio, lebo grafike po technickej stránke nerozumiem, hoci viem, čo chcem, a tak som každý krok supervízoval. Mal som tiež distribútora. Nechcem súdiť vlastný výsledok, lebo vždy keď niečo spravím, s odstupom času si myslím, že to mohlo byť lepšie. Ale urobil som to najlepšie, ako som vedel.

Nebolo by jednoduchšie spoľahnúť sa kompletne na externé vydavateľstvo?

Už pri obálke knihy som mal problém pred ľuďmi obhájiť, prečo to tak chcem. Ja som to vedel, len som to nevedel adekvátne zdôvodniť. Preto som rozhodol ísť do toho slobodne. Že knihu vydám tak, ako uznám najlepšie za vhodné. Aj s rizikom, že niektoré faktory ako úplný začiatočník podcením.
 CELÝ ROZHOVOR