Nový zaujímavý rozhovor s Pycom, ktorý poskytol pre portál Fitshaker.sk.
Pyca ani predstavovať netreba. Určite ho poznáš ako večne pozitívne naladeného moderátora so špecifickým zmyslom pre humor. Čoraz častejšie sa však predstavuje aj vo svojej druhej úlohe – ako nadšený kuchár, ktorý vydal už 2 knihy s vlastnými receptami. Už 21 rokov je vegetarián, takže v nich nájdeš len bezmäsité pokrmy, a ako inak, na zdravý spôsob. Čo ho na varení tak zaujalo, kde berie inšpiráciu a ako sa udržiava v zdraví? Čítaj ďalej :-).
Pyco, vyzeráš skvele a vyzeráš, že ani nestarneš. Ako sa udržiavaš v zdraví?
Pokiaľ ide o stravu, hľadám, študujem, počúvam, skúšam. Snažím sa držať v pohode, čo je klišé, ktoré nemám rád vždy ako ho vyslovím, ale inak to nejde. Život nám neraz prináša tragické, nešťastné, náročné situácie, ktoré ihneď akoby pohltia všetko pekné. To sú obdobia, ktoré je asi najdôležitejšie vedieť zvládať, pretože psychika je prepojená nádoba s fyzickým zdravím. No a, samozrejme, preventívne prehliadky všetkého druhu, tie sú nesmierne dôležité.
V máji tohto roka to bolo 21 rokov, čo si sa stal vegetariánom. Ako toto rozhodnutie zmenilo alebo ovplyvnilo tvoj život?
Pre mňa zásadne ani veľmi nie, pretože to bolo prirodzené rozhodnutie. Keď však počúvam, ako zvláštne je to vnímané okolím, tak to počítam a pripomínam si výročie. Každým rokom však ustupujú otázky „prečo?“, „a čo potom ješ?“ alebo „nie si chorý?“. To sa však vždy pýtajú len ľudia, ktorí varia len sporadicky dokola desať-dvadsať jedál za rok alebo nevaria vôbec, prípadne si myslia, že vegetarián je človek ktorý ortodoxne všetkých presviedča, že vie niečo viac.
Vydal si dve knihy. Moje jedlo bolo tvojim snom a jej hlavnou inšpiráciou bolo cestovanie. Moje jedlo 2 nenechalo na seba dlho čakať a v nej si už viac kombinoval ingrediencie, koreniny a myslel si i na účinok a vplyv jednotlivých prísad na organizmus. A ako sám hovoríš, mal si odvahu viac experimentovať. Na čo sa môžeme tešiť v tej tretej?
Na to by som vám veľmi rád odpovedal, len neviem ako, pretože intenzívne rozvíjam dva rôzne koncepty. Prvá kniha bola zbierkou toho, čo mám rád, takže som ponúkol čitateľovi aj svoje verzie medzinárodných, no u nás menej pripravovaných jedál. Druhý diel mi dodal odvahu experimentovať s vlastnými nápadmi. A to čo príde neskôr bude mať koncept a dej, avšak nemôžem zatiaľ nič viac prezradiť, nechajte sa prosím prekvapiť.
Kto je pre teba inšpiráciou, zdrojom nových informácií a múdrostí ohľadne jedla, kombinácií potravín a korenín, či zdravotných účinkov jednotlivých potravín?
Je to život sám, pretože čím viac čítam, cestujem, ochutnávam a spoznávam nových ľudí, aj môj záber sa rozširuje. Veľa sa vždy dozviem od Silvie Horeckej Pleškovej, ktorá vedie workshopy, má skvelý blog „Terapia Jedlom“ a je najlepšou odborníčkou na zdravú stravu, s akou som sa vôbec u nás stretol, pretože som mal tú časť viackrát s ňou pracovať. Sledujem trendy vo svete, takisto, keď cestujem, aktívne spoznávam ľudí, ktorí milujú varenie a fúzie, nápady, inšpirácie prichádzajú potom automaticky.
CELÝ ROZHOVOR